6 dôvodov, prečo jesť tvaroh. Poteší nielen kosti

Nielen športovci a ľudia, ktorí si strážia svoju váhu, sú fanúšikmi tejto bielej pochúťky plnej bielkovín. Aj vďaka obsahu vápnika, vitamínov B a relatívne nízkemu percentu tuku (najmä ak ide o nízkotučnú verziu) je potravinou, ktorá by v našom jedálničku určite nemala chýbať.

Ako sa tvaroh vyrába?

Tvaroh je nezrelý syr vyrobený z tepelne ošetreného mlieka. Základom výroby je zrážanie mlieka kyselinou mliečnou. Tá vzniká z laktózy (mliečneho cukru) pôsobením kultúr kyslomliečnych baktérií. Vzniknutá zrazenina sa krájaním, prípadne dohrievaním ďalej spracováva, až kým sa neoddelí srvátka. Zrazenina sa ďalej lisuje na požadovanú sušinu a aj preto má tvaroh rôznu konzistenciu (môže byť hrudkovitý alebo roztierateľný).

Aké účinky má na telo?

1. Výživný, ale nie tučný

Tukov sa skutočne báť nemusíte. Nenájdete v ňom žiadne transmastné kyseliny a nasýtené tuky neprekračujú 1 gram. Hladinu cholesterolu v krvi tvaroh dokonca znižuje. Omega-3 a -6 nenasýtené mastné kyseliny sú taktiež súčasťou tohto chutného zázraku. Chránia mozgové bunky, zabraňujú ich odumieraniu a podporujú ich funkciu.

2. Vitamínová bomba

O minerálnych látkach by sme sa mohli rozpísať. Spomenieme vápnik, draslík, horčík, mangán, zinok, meď, selén a aminokyseliny lyzín a metionín. V tvarohu nájdete veľa vitamínov a minerálov – vitamín B6, B12, A, C, D, E, riboflavín, tiamín, kyselinu listovú a dokonca aj betakarotén. Tomu vravíme skutočná vitamínová nálož.

3. Nielen pre svalovcov

Tvaroh si, asi okrem dezertov, spájame najviac s bielkovinami. Vďaka nim svaly rastú a v staršom veku sa vďaka nim nestrácajú. Aj keď budete tvrdo trénovať, no nebudete mať potrebné množstvo proteínov, nemáte z čoho svalovú hmotu budovať. Navyše, vďaka nim sme dlho sýti, pretože organizmus ich trávi dlhšie. A tvaroh je dobrým zdrojom bielkovín aj pre vegetariánov.

4. Poďakujú sa vám aj oči

V prípade očí lieči šeroslepotu a celkovo zlepšuje ich zdravie vďaka zinku. Zinok je jedným zo stopových prvkov, ktorých prítomnosť v našom tele pomáha k zlepšeniu imunitného systému či trávenia. Tvaroh tiež prekvapí obsahom vitamínu A. Údajne zlepšuje kvalitu videnia v tme. A môže vám však pomôcť aj zvonka, ak sa vám objavili opuchy očí.

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

5. Pomôže so stresom

Ste v práci vystresovaní? Pribaľte si do práce tvaroh ako olovrant. Draslík sa postará o rovnováhu tekutín v tele, zmierni svalové kŕče a pomôže pri správnom fungovaní mozgu. Príjem draslíka v pravidelných intervaloch zabraňuje riziku vzniku mozgovej mŕtvice tým, že znižuje krvný tlak. To je tiež užitočné pri poklese hladiny stresu a úzkosti. Je to naozaj skvelé antistresové jedlo, za túto vlastnosť vďačí vitamínu B12, ktorý blahodarne vplýva na nervové bunky.

6. Pre tehuľky aj pre seniorov

Vedie sa veľa diskusií o tom, či je tvaroh vhodný aj pre tehotné ženy. Viacerí sa však zhodujú na tom, že práve táto potravina je výborným zdrojom vápnika, ktorý je potrebný na svalové kontrakcie vrátane svalov v srdci a na správne fungovanie nervov. Obsahuje aj fosfor, ktorý je dôležitý pri stavbe kostí aj v priebehu tehotenstva. Poslúži ako prevencia voči osteoporóze, na ktorú sú náchylné najmä ženy po 40-tke.

Nielen náplň do koláčov

Tvaroh je aj fantastickým kozmetickým pomocníkom. Ak potrebujete zmierniť opuch očí a nepríjemné bolesti spôsobené jačmenným zrnom, vyskúšajte tvarohové obklady. Zmiešajte tvaroh s citrónovou šťavou a trochou mlieka, naneste na odličovacie tampóny a položte na 20 minút na obe viečka.

Sladko-slaná bodka na záver

Fantastické je, že ho môžete jesť na sladko aj na slano. Pripravte si napríklad nátierku z tvarohu, rasce, cibuľky, pridajte trochu masla, soli a chren. Nemáte doma chren? Pridajte reďkovku, údenú makrelu a trochu horčice.

Ak máte chuť na sladké, ale hľadáte niečo výživné a menej kalorické, vyskúšajte tvaroh s kúskom medu, škorice a jablka.

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: tipy zdravie fit tvaroh
Ďalšie články

Palacinky s jablkovou plnkou

Predstavte si vôňu jemných palaciniek, ktoré sa na tanieri spájajú...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť papierového ježka? – video

Vyrobte si s deťmi jednoduchého ježka, ktorý vám rozjasní jeseň....

Zistiť viac

Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?

Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...

Zistiť viac