Ako si vychutnať Zelený štvrtok nielen na tanieri

Aj vy máte spojený Zelený štvrtok najmä so špenátom? Naši predkovia však používali rôzne iné pochutiny tejto jarnej farby. Pokúsime sa vás inšpirovať dobrými tipmi, ktorým možno dáte aj vy zelenú.

Prečo je Zelený štvrtok zelený?

Nazýva sa tak údajne podľa zelene v Getsemanskej záhrade, kde bol Ježiš Kristus zatknutý. Na niektorých miestach sa v tento deň používalo rúcho zelenej farby a aj zvyk jesť v tento deň veľa zeleniny podporuje jeho názov. Tradične sa podáva zelená strava, aby bol človek po celý rok zdravý. U nás sa konzumuje predovšetkým špenát. 

Zelené na tanieri

Vraví sa, že s každým jedlom by sme mali zjesť aj niečo zelené. No povedzme si pravdu, nie každý má v obľube špenát. Pre takých tu máme tipy na ďalšie zelené dobroty, s ktorými vyčarujete jedlo, ktoré bude celej rodine po chuti. Vyskúšajte napríklad šťaveľový prívarok, zapečený žihľavový nákyp, brokolicovú polievku, hrachovú omáčku, špargľový šalát, či avokádové toasty. Chutný tip nájdete aj v našom videu s receptom na jarný koláč so špargľou. 

 

Zelené vedľa taniera

Zelená je farba prírody, jari, niečoho nového a vitálneho. Táto farba predstavuje šťastie a rovnováhu a má dokonca upokojujúci vplyv. Preto ak ju zaradíte do svojho domova, či kancelárie, určite neoľutujete. Najjednoduchší spôsob ako si instantne zadovážiť zeleň do svojej domácnosti je kúpa akýchkoľvek rastlín a kvietkov. Na sviatočný stôl si môžete pripraviť kvetinový veniec podľa nášho video návodu.

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: zelená brokolicová polievka avokádové toasty špargľa jedlo Zelený štvrtok špenát
Ďalšie články

Spoznajte vianočné tradície z celého sveta

Vianoce sú jedným z najkrajších sviatkov roka, ktorý spája rodiny,...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť originálne labute na vianočný stromček? – video

Vyrobiť si elegantné labute zo šišiek, ktoré budú originálnou ozdobou...

Zistiť viac

Ako pripraviť váš domov na návštevu?

Príchod hostí je vždy udalosťou, ktorá si vyžaduje určitú prípravu....

Zistiť viac