Ako správne skladovať potraviny? Ktorým to svedčí spolu a ktoré neznášajú chlad?

Okolo skladovania potravín existuje minimálne toľko mýtov, ako okolo triedenia odpadu. Tak kam teda naozaj patria paradajky, aký je zaručený spôsob na spomalenie plesne a čo patrí do chladničky?
Všeobecné triky
Ešte kým prejdeme k tomu, ktoré potraviny patria do špajze a ktoré si vyžadujú väčší chlad, povedzme si na úvod zopár všeobecných tipov. Základom je ovocie ani zeleninu pred uskladnením neumývať – rýchlejšie by sa potom pokazili. Čo však pred uložením príde vhod, je odstránenie všetkých poškodených či napadnutých častí – tie sa začnú kaziť ako prvé a pleseň sa z nich môže rozšíriť ďalej.
Užitočné je tiež poznať kuchynské dvojice, ktoré sa medzi sebou znášajú dobre a udržujú sa v kondícii, ale aj tie, ktoré si navzájom škodia. Tak napríklad zemiaky a jablká sú kamaráti – jablká bránia klíčeniu zemiakov a predlžujú tak ich život. Naopak, zemiaky sa nekamarátia s cibuľou, ktorá u nich klíčenie urýchľuje. Ideálnym párom nie sú ani niektoré druhy ovocia a zeleniny. Mrkva, brokolica ani hlávkový šalát príliš nemusia ovocie uvoľňujúce etylén (banány, marhule či hrušky), v ktorého blízkosti sa kazia oveľa rýchlejšie.
Do chladničky
Základom skladovania ovocia a zeleniny v chladničke je suché prostredie. To najlepšie docielite umiestnením papierovej kuchynskej utierky do nádoby či kuchynského šuflíka. Spomedzi ovocia sa v chladničke najviac páči citrusom (aj tie sa však dajú skladovať v špajzi) a hroznu, ktoré je však pred uskladnením vhodné rozdeliť na menšie kúsky, aby sa bobule na spodku nepoškodili a nezhnili.
Všeobecne do chladničky patrí to ovocie a zelenina, ktoré už je poškodené alebo zrelé tak, že sa onedlho môže pokaziť. Chladné prostredie zastavuje proces dozrievania, a preto je vhodné najmä na takýto typ uskladňovania.
Do špajze alebo na poličku
Väčšine ovocia i zeleniny sa páči mimo chladného prostredia – postačí im izbová teplota, chládok a pravidelný prísun vzduchu. Také sú paradajky, uhorky aj papriky, ale i cesnak, cibuľa alebo zemiaky.
Na poličke či v špajzi vydržia aj banány, ktoré je však ak oochranu pred prezretím vhodné zabaliť do fólie. V chladničke by ste tiež zbytočne hľadali miesto sušenému ovociu, melónu či bylinkám. Veľkej väčšine produktov teda vyhovuje izbová teplota doplnená o vhodné podmienky a sucho – ktoré najlepšie docielite vysušením a vystlaním skladovacieho miesta papierovými kuchynskými utierkami.
Sú vám ekologické témy blízke? Otestujte si svoje vedomosti o udržateľnosti v našom EKO kvíze!
Ako sa prestať porovnávať s ostatnými a objaviť vlastnú hodnotu?
Počuli ste to už veľakrát: „Prestaňte sa porovnávať s ostatnými.“...
Zistiť viacMinimalistické valentínske recepty pre zaneprázdnených
Veľa ľudí Valentín neuznáva, lebo ho považuje za vymyslený a...
Zistiť viac5 ikonických žien, ktoré zmenili pohľad na ženskosť
Ženskosť znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho predstavuje dokonalý...
Zistiť viac