Ako uskladniť bylinky na zimu

Leto je obdobím pestovania a zbierania byliniek. Niektoré z nich využijeme hneď, iné si môžeme nechať na horšie časy a využiť ich neskôr. Lenže ako na to?

Sušenie

Najbežnejším spôsobom spracovania byliniek je sušenie. Sušiť ich môžeme v sušičke, prirodzene na slnku alebo v tieni. Je dôležité dbať na to, aby sme ich pri sušení nemiešali, keďže menšie lístočky sa vysušia skôr. Najvhodnejšie bylinky na sušenie sú tzv. „suché“ bylinky – levanduľa, materina dúška, šalvia, nechtík a podobne.

Po tom, ako si bylinky vysušíme, je nevyhnutné ich správne uskladniť. Najlepšou možnosťou sú uzatvárateľné sklenené nádoby a tmavé miesto, kde sú v bezpečí pred hmyzom a slnkom. Uložiť ich môžeme aj do papierových sáčkov. Samozrejme nesmieme zabudnúť na to, v čom sa aká bylinka nachádza. Preto je najlepšie nádobky označiť.

Malý tip: Správne vysušené bylinky šuchocú 🙂

Mrazenie

Druhou možnosťou je bylinky zamraziť. To sa však dá výlučne s čestvými bylinkami. Tie oddelíme, umyjeme, osušíme a uložíme do krabičiek. Takto nám bylinky krásne oddelené vydržia v mraze a zostanú pripravené na použitie kedykoľvek ich budeme potrebovať.

Existuje ešte jeden tvorivý spôsob. Bylinky vo formičkách na ľad zalejeme olejom a zamrazíme ich spolu.

Bylinkový olej

Bylinky zalejeme kvalitným olejom, najlepšie slnečnicovým alebo olivovým. Takto naložené ich necháme lúhovať dva týždne na teplom mieste. Následne ich scedíme. Takto pripravený a v chlade uskladnený olej vydrží niekoľko mesiacov. 

Bylinky v mede

Pre milovníkov sladkého je tu aj takáto možnosť. Bylinky vložíme do pohára, nie príliš natlačené, a zalejeme medom. Počkáme, kým sa med roztečie všade a pohár dobre uzavrieme. Bylinky nám vydržia niekoľko mesiacov.

Bylinková soľ

Niektoré bylinky sú vhodné aj do kúpeľa. Budeme potrebovať hrubozrnnú kuchynskú soľ a bylinky podľa vlastného výberu. Soľ a bylinky striedavo vrstvíme a potom uzavrieme. Do tohto procesu môžete zapojiť aj deti, ktoré sa niečo naučia a zabavia.

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: sušenie mrazenie bylinkový olej bylinková soľ bylinky tipy
Ďalšie články

Palacinky s jablkovou plnkou

Predstavte si vôňu jemných palaciniek, ktoré sa na tanieri spájajú...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť papierového ježka? – video

Vyrobte si s deťmi jednoduchého ježka, ktorý vám rozjasní jeseň....

Zistiť viac

Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?

Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...

Zistiť viac