Letná atmosféra začína grilovačkou. Prekvapte svojich priateľov
Teplejší vzduch, zelená tráva, jemný vánok, zapadajúce slnko a vôňa grilovaného jedla. Ak je vám toto všetko blízke a vaše srdiečko poskočí pri myšlienke na chutný steak, šalát a dobré vínko, čítajte ďalej.
Jedlo má zvláštnu moc zbližovať ľudí. Bolo to tak už v dobe, kedy sa šľachta stretávala za dlhým stolom a diskutovala o chode krajiny. Niekedy pri jedle, inokedy za zatvorenými dverami pri poháriku a ovocí. Iné to nebolo ani mimo Európy a dokonca ani v iných storočiach. Poznáte výraz pracovný obed? Najmä americký kontinent je známy tým, že pracovné záležitosti sa riešia práve pri jedle. Nádejní umelci, herci či speváci prichádzajúci do Hollywoodu neraz priznali, že minuli všetky nasporené peniaze na pracovné obedy s potenciálnym vydavateľom. Pri jedle sa mení formálna atmosféra na priateľskejšiu a takisto sa vyplavujú endorfíny – hormóny šťastia. Omnoho príjemnejšie je, ak si jedlo užívate s vašimi blízkymi, rodinou a priateľmi. Leto praje dobrej atmosfére a grilovačke na záhrade či terase. Do nenáročnej prípravy pokrmov viete zapojiť aj hostí a nemáte pocit, že ste strávili polovicu dňa pri hrncoch. Ako teda postupovať pri príprave letnej grilovačky? Predstavíme vám zopár tipov, čítajte ďalej.
…než prídu hostia
Pravdepodobne chcete byť tým najlepším hostiteľom. To je dobre, ale vždy to môžete urobiť strategicky a začať prípravnými prácami. Deň vopred pripravte marinádu na mäso a uložte ho do chladničky, narežte a očistite si napríklad ryby, nakrájajte zeleninu, pripravte ľad a zhromaždite všetky nápoje. Tesne pred príchodom hostí pripravte ovocné limonády, vyberte poháre a rozložte stôl.
zapojte všetkých
K atmosfére patrí aj hudba, preto nechajte hosťa, nech si vyberie napríklad playlist. Iní vám pomôžu s nosením tanierov, pohárov a príborov na stôl. Aby bol šalát čerstvý, zapojte kamarátku a dokončite ho spoločne. Popri hudbe a práci už môžete spoločne popíjať víno či ľadovo vychladené drinky. To všetko prispieva k atmosfére a vytvoríte skvelý balans medzi tým, aby sa hostia cítili príjemne a zároveň užitočne. A takisto nie je žiadnou hanbou, ak poprosíte hostí vopred, aby priniesli drobnosť pod zub alebo nápoj, ktorý chcú piť. Vlastne by to od nich malo byť slušnosťou a samozrejmosťou.
stôl a jedlo
Prestieranie vonku je vo všeobecnosti trochu iné ako vo vnútri. Môžete použiť ochranný obrus alebo ho nedať na stôl vôbec. Pri príprave jedla nezabudnite určite na pracovnú dosku na mäso a druhú na zeleninu či syry. Rôzne pokrmy môžete podávať priamo na doske a vytvoriť tak krásnu vidiecku atmosféru. Dôležitou a užitočnou súčasťou letnej grilovačky sú aj papierové utierky. Tie využijete pri príprave jedla hneď na niekoľko spôsobov. Každý skúsený kuchár vie, že sa dajú použiť pri odsatí prebytočného tuku z mäsa, na osušenie rýb pred grilovaním alebo utretie rozliatych nápojov. Rovnako dôležité je mať poruke aj obrúsky, ktorými si hostia vyčistia ruky alebo nedbalo zotrú špinku na pere. Na stole a pri grile by preto utierky aj obrúsky mali mať svoje stále miesto.
Nezabudnite, že letná grilovačka je najmä o dobrej spoločnosti a jedle, preto sa dobre nalaďte a užívajte si chvíľu. A aj keď ste hostiteľom, nedovoľte, aby vás premohla panika či stres. Zapojte do menších príprav aj vašich hostí a pokiaľ budú súčasťou aj deti, pripravte im nejaké spoločenské hry.
Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?
Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...
Zistiť viacTipy na zlepšenie komunikácie a prehlbovanie vzťahu počas chladnejších mesiacov
Chladné mesiace sú výbornou príležitosťou na to, aby sme sa...
Zistiť viacŠpecialistka na výživu Veronika Hanáková: „Je normálne zlyhať, sme ľudia, nie stroje“
S príchodom chladnejších dní a skracujúcim sa denným svetlom často...
Zistiť viac