Letné grilovanie: Recepty a tipy na úžasné jedlá

Leto je ideálny čas na grilovanie s priateľmi, rodinou a vychutnanie si lahodného jedla pod holým nebom. Či už ste skúsený gril majster, alebo nováčik, ktorý chce zapôsobiť na svojich hostí, v našom článku nájdete chutné recepty, vďaka ktorým bude váš zážitok z letného grilovania úžasný.

 

Predtým, ako sa vrhneme na recepty, poďme si povedať niekoľko základných tipov pre skvelé grilovanie:

– Predhriatie grilu: Pred grilovaním vždy predhrejte gril cca 15 – 20 minút. To zaistí rovnomerné grilovanie a pomáha predchádzať prilepeniu jedla.

– Čistenie grilovacích roštov: Čisté rošty znižujú riziko prihorenia.

– Naolejujte mriežky: Pomocou papierovej utierky namočenej v oleji jemne potrite mriežky grilu. To pomáha predchádzať lepeniu a pridáva na chuti.

– Použite teplomer na mäso: Aby ste predišli prepečeniu alebo nedopečeniu, použite teplomer na kontrolu vnútornej teploty mäsa.

 

Recepty na úžasné jedlá na gril:

 

1. Šťavnaté kofty na grile od pána Tymiána

 

 

Ingrediencie na kofty:

– 330 g mletého hovädzieho mäsa,
– 220 g mletého bravčového mäsa,
– 70 g najemno nastrúhanej cibule,
– 2 PL strúhanky,
– 1 vajce,
– 3 strúčiky cesnaku,
– 3 PL najemno nasekanej petržlenovej vňate,
– 1 ČL soli,
– 1 ČL údenej papriky,
– 1 ČL mletého čierneho korenia,
– ½ rasce,
– rastlinný olej. 

Ingrediencie na dresing:

– 200 ml bieleho jogurtu,
– 3 PL čerstvo nasekanej mäty,
– šťava z ½ citróna,
– štipka soli,
– štipka čierneho mletého korenia.

Pozrite si na tento recept videopostup.  

 

2. Grilované krevety s cesnakom a citrónovou omáčkou

 

 

Ingrediencie:

– 500 g olúpaných a očistených kreviet,
– 2 PL olivového oleja,
– 2 strúčiky roztlačeného cesnaku,
– šťava z citróna, 
– štipka soli a mletého čierneho korenia, 
– nasekaná petržlenová vňať. 

 

Postup:

V miske zmiešame roztlačený cesnak, olivový olej, šťavu z citróna, korenie a petržlenovú vňať. Následne krevety namočíme do zmesi a necháme odstáť asi 15 minút. Následne krevety grilujeme 3 minúty z každej strany tak, aby boli krásne prepečené.

 

3. Grilované mäsové guľky

 

 

Ingrediencie na 4 porcie:

– 500 g mletého mäsa,
– 1 PL paradajkového pretlaku,
– 3 PL sójovej omáčky,
– 6 cibuliek,
– petržlenová vňať,
– zázvor,
– štipka soli a mletého čierneho korenia. 

Postup: 

Osolíme a okoreníme mäso, pridáme paradajkový pretlak, sójovú omáčku a nakrájanú petržlenovú vňať. Premiešame a začneme tvarovať guličky, ktoré následne napichujeme na grilovaciu ihlu. Striedame mäsové guličky a cibuľku. Grilujeme zo všetkých strán.

 

4. Grilovaná čili treska

 

Ingrediencie:

– 1 cibuľa,
– čerstvý nasekaný koriander,
– olivový olej,
– sušené paradajky, 
– 2 roztlačené strúčiky cesnaku, 
– 4 PL čili džemu, 
– štipka soli a mletého čierneho korenia. 

Postup:

Všetky ingrediencie spolu zmiešame v miske. Následne do zmesi vložíme tresku a necháme marinovať aspoň 30 minút. Rybu grilujeme 20 minút na stredne vysokej teplote a otočíme, keď je mäso prepečené.

Veríme, že si vďaka našim tipom a receptom grilovaciu sezónu užijete naplno!

 

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť
Ďalšie články

Spoznajte vianočné tradície z celého sveta

Vianoce sú jedným z najkrajších sviatkov roka, ktorý spája rodiny,...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť originálne labute na vianočný stromček? – video

Vyrobiť si elegantné labute zo šišiek, ktoré budú originálnou ozdobou...

Zistiť viac

Ako pripraviť váš domov na návštevu?

Príchod hostí je vždy udalosťou, ktorá si vyžaduje určitú prípravu....

Zistiť viac