Letné grilovanie: Recepty a tipy na úžasné jedlá
Leto je ideálny čas na grilovanie s priateľmi, rodinou a vychutnanie si lahodného jedla pod holým nebom. Či už ste skúsený gril majster, alebo nováčik, ktorý chce zapôsobiť na svojich hostí, v našom článku nájdete chutné recepty, vďaka ktorým bude váš zážitok z letného grilovania úžasný.
Predtým, ako sa vrhneme na recepty, poďme si povedať niekoľko základných tipov pre skvelé grilovanie:
– Predhriatie grilu: Pred grilovaním vždy predhrejte gril cca 15 – 20 minút. To zaistí rovnomerné grilovanie a pomáha predchádzať prilepeniu jedla.
– Čistenie grilovacích roštov: Čisté rošty znižujú riziko prihorenia.
– Naolejujte mriežky: Pomocou papierovej utierky namočenej v oleji jemne potrite mriežky grilu. To pomáha predchádzať lepeniu a pridáva na chuti.
– Použite teplomer na mäso: Aby ste predišli prepečeniu alebo nedopečeniu, použite teplomer na kontrolu vnútornej teploty mäsa.
Recepty na úžasné jedlá na gril:
1. Šťavnaté kofty na grile od pána Tymiána
Ingrediencie na kofty:
– 330 g mletého hovädzieho mäsa,
– 220 g mletého bravčového mäsa,
– 70 g najemno nastrúhanej cibule,
– 2 PL strúhanky,
– 1 vajce,
– 3 strúčiky cesnaku,
– 3 PL najemno nasekanej petržlenovej vňate,
– 1 ČL soli,
– 1 ČL údenej papriky,
– 1 ČL mletého čierneho korenia,
– ½ rasce,
– rastlinný olej.
Ingrediencie na dresing:
– 200 ml bieleho jogurtu,
– 3 PL čerstvo nasekanej mäty,
– šťava z ½ citróna,
– štipka soli,
– štipka čierneho mletého korenia.
Pozrite si na tento recept videopostup.
2. Grilované krevety s cesnakom a citrónovou omáčkou
Ingrediencie:
– 500 g olúpaných a očistených kreviet,
– 2 PL olivového oleja,
– 2 strúčiky roztlačeného cesnaku,
– šťava z citróna,
– štipka soli a mletého čierneho korenia,
– nasekaná petržlenová vňať.
Postup:
V miske zmiešame roztlačený cesnak, olivový olej, šťavu z citróna, korenie a petržlenovú vňať. Následne krevety namočíme do zmesi a necháme odstáť asi 15 minút. Následne krevety grilujeme 3 minúty z každej strany tak, aby boli krásne prepečené.
3. Grilované mäsové guľky
Ingrediencie na 4 porcie:
– 500 g mletého mäsa,
– 1 PL paradajkového pretlaku,
– 3 PL sójovej omáčky,
– 6 cibuliek,
– petržlenová vňať,
– zázvor,
– štipka soli a mletého čierneho korenia.
Postup:
Osolíme a okoreníme mäso, pridáme paradajkový pretlak, sójovú omáčku a nakrájanú petržlenovú vňať. Premiešame a začneme tvarovať guličky, ktoré následne napichujeme na grilovaciu ihlu. Striedame mäsové guličky a cibuľku. Grilujeme zo všetkých strán.
4. Grilovaná čili treska
Ingrediencie:
– 1 cibuľa,
– čerstvý nasekaný koriander,
– olivový olej,
– sušené paradajky,
– 2 roztlačené strúčiky cesnaku,
– 4 PL čili džemu,
– štipka soli a mletého čierneho korenia.
Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmiešame v miske. Následne do zmesi vložíme tresku a necháme marinovať aspoň 30 minút. Rybu grilujeme 20 minút na stredne vysokej teplote a otočíme, keď je mäso prepečené.
Veríme, že si vďaka našim tipom a receptom grilovaciu sezónu užijete naplno!
Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?
Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...
Zistiť viacTipy na zlepšenie komunikácie a prehlbovanie vzťahu počas chladnejších mesiacov
Chladné mesiace sú výbornou príležitosťou na to, aby sme sa...
Zistiť viacŠpecialistka na výživu Veronika Hanáková: „Je normálne zlyhať, sme ľudia, nie stroje“
S príchodom chladnejších dní a skracujúcim sa denným svetlom často...
Zistiť viac