Mäso a bylinky – Ako ich kombinovať?

Dostatočný príjem bielkovín je nevyhnutnou súčasťou zdravého stravovania. Do nášho jedálnička by sme preto mali zaradiť aj kvalitné mliečne výrobky, strukoviny, ako aj mäso. Pri jeho príprave však často siahame po ochucovadlách obsahujúcich nezdravé prímesy. Ako sa im pri spracovávaní mäsa vyhnúť? Odpoveďou sú bylinky. 

Rozmarín

Túto liečivú aromatickú bylinku si jednoducho vypestujete aj v byte. Rozmarín je obľúbený pri príprave mäsových pokrmov nielen vďaka svojej nezameniteľnej chuti, ale aj schopnosti chrániť ľudské telo pred rakovinotvornými látkami, ktoré pri tepelnom spracovávaní mäsa vznikajú. Ideálne je ho kombinovať s červeným mäsom a rybami. 

Bazalka 

Nezameniteľnou súčasťou talianskej kuchyne je bazalka. Používa sa ako ochucovadlo do omáčok, šalátov, cestovín, na pizzu, ryby, ku kuraciemu či mletému mäsu. Svoju popularitu získala najmä vďaka svojej príjemnej vôni, ktorú kedysi liečitelia využívali na privolanie lásky. 

Tymián 

Prechladnutie, zápal dýchacích ciest či tráviace ťažkosti. Úľavu od týchto zdravotných problémov vám môže poskytnúť jedno z najsilnejších rastlinných antibiotík – tymián. Okrem liečivých vlastností je známy aj svojou prenikavou arómou, ktorá sa často využíva v teplej kuchyni. Omamná vôňa lístkov tymiánu sa skvelo hodí k hydine, rybám či bravčovému mäsu. 

Trebuľka

Táto jemná bylinka sa kvôli svojmu vzhľadu často zamieňa s petržlenovou vňaťou. Chuťovo sú si však veľmi podobné. Príjemne ochutí takmer každý pokrm, či už ide o polievku, cestoviny alebo mäso. Po uvarení stačí posypať jedlo niekoľkými lístočkami. Unikátnosť tejto bylinky je však v prvom rade v jej zložení. Obsahuje totiž až trikrát viac vitamínu C ako citrón. 

Pri dochucovaní jedál bylinkami sa nemusíte báť toho, že práve nemáte k dispozícii čerstvo odtrhnuté lístočky. Skvelo fungujú aj v sušenej alebo mrazenej forme, ako olej či pesto. Potrebné je len nájsť chuť, ktorá vás osloví a my vám garantujeme, že k nezdravým ochucovadlám sa už nevrátite.

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: rozmarín trebuľka bazalka bylinky maso recept
Ďalšie články

Palacinky s jablkovou plnkou

Predstavte si vôňu jemných palaciniek, ktoré sa na tanieri spájajú...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť papierového ježka? – video

Vyrobte si s deťmi jednoduchého ježka, ktorý vám rozjasní jeseň....

Zistiť viac

Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?

Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...

Zistiť viac