Minimalistické valentínske recepty pre zaneprázdnených

Veľa ľudí Valentín neuznáva, lebo ho považuje za vymyslený a komerčný sviatok. Avšak tento sviatok siaha až do 3. storočia nášho letopočtu, keď práve rímsky kňaz Valentín sobášil zamilované páry aj napriek zákazu cisára Claudia. Kňaz bol popravený 14. februára a pred smrťou napísal milostný list dcére väzenského dozorcu, a tak vzniklo prvé valentínske prianie. 

Či už Valentína oslavujete, alebo nie, či ste v páre, alebo single, stále si ho viete spríjemniť chutným jedlom. A že nemáte čas? Nevadí, prinášame vám zoznam naozaj jednoduchých receptov, ktoré zvládne každý. 

Mini quiche s kozím syrom a bylinkami

Ingrediencie:

– 1 balenie lístkového cesta,

– 150 g kozieho syra,

– 3 vajcia,

– 100 ml smotany na šľahanie,

– čerstvé bylinky (rozmarín alebo tymian),

– soľ a korenie.

Postup:

1. Cesto vyložte do formičiek.

2. V miske rozmiešajte vajcia, smotanu, soľ a korenie.

3. Pridajte nadrobený kozí syr a nasekané bylinky.

4. Nalejte zmes do formičiek.

5. Pečte 20 – 25 minút na 180 °C, kým nie sú zlatisté a pevné. 

Tajný tip: Kúpte si formičky s odnímateľným dnom na vybratie bez poškodenia. 

Cestoviny carbonara

Ingrediencie:

– 200 g cestovín (ideálne špagety),

– 100 g slaniny,

– 2 vajcia,

– 50 g strúhaného parmezánu,

– soľ a čierne korenie.

Postup:

1. Uvarte cestoviny podľa návodu a hlavne al dente.

2. Na panvici opečte slaninu do chrumkava.

3. V miske zmiešajte vajcia, parmezán, soľ a korenie.

4. Uvarené cestoviny zmiešajte so slaninou a ihneď zalejte vaječnou zmesou.

5. Rýchlo premiešajte, aby vznikla krémová omáčka.

Tajný tip: Ak varíte pre svoju polovičku, nezabudnite kuchyňu poriadne upratať a v tom vám pomôže tento pomocník

Valentínske toasty

Ingrediencie:

– 2 plátky toastu,

– 100 g krémového syra,

– 3 – 4 jahody,

– med podľa chuti.

Postup:

1. Opečte toasty do zlatista.

2. Na každý plátok toastu natrite krémový syr.

3. Jahody nakrájajte na tenké plátky a poukladajte na syr.

4. Pokvapkajte medom a vykrojte do srdiečkových tvarov pomocou formičky.

Tajný tip: Využiť môžete akýkoľvek typ chleba, nielen toast.

Čokoládové fondue

Ingrediencie:

– 200 g tmavej čokolády,

– 100 ml smotany na šľahanie,

– jahody, banány, maliny (alebo iné ovocie podľa chuti).

Postup:

1. Roztopte čokoládu v smotane na miernom ohni.

2. Ovocie umyte a nakrájajte na kúsky.

3. Podávajte ovocie s roztopenou čokoládou na ponáranie.

Tajný tip: Ak chcete túto vitamínovú bombu trochu odľahčiť, skúste nahradiť smotanu bezlaktózovou.

Pudingový dezert s jahodami

Ingrediencie:

– práškový vanilkový puding,

– 2 lyžice cukru,

– 500 ml mlieka,

– 500 gramov jahôd.

Postup:

1. Nechajte trochu zohriať mlieko a potom za stáleho miešania vysypte puding aj s cukrom.

2. Miešajte, až pokiaľ nezhustne.

3. Ozdobte jahodami.

Tajný tip: Puding sa dá kúpiť aj jahodový, a tak sa bude hodiť aj farebne. 

Rýchly tvarohový dezert

Ingrediencie:

– 250 g tvarohu,

– 1 – 2 lyžice medu,

– 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,

– 100 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky).

Postup:

1. V miske zmiešajte tvaroh, med a vanilkový extrakt.

2. Do pohárov dajte tvarohovú zmes a navrch pridajte ovocie.

3. Ozdobte lístkami čerstvej mäty.

Tajný tip: Viete, že mätu si môžete pestovať aj na okne v kuchyni

 

Ak hľadáte viac inšpirácií na varenie, s tým vám radi pomôžeme tu

 

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: vztahy recepty Valentín
Ďalšie články

Ako sa prestať porovnávať s ostatnými a objaviť vlastnú hodnotu?

Počuli ste to už veľakrát: „Prestaňte sa porovnávať s ostatnými.“...

Zistiť viac

5 ikonických žien, ktoré zmenili pohľad na ženskosť

Ženskosť znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho predstavuje dokonalý...

Zistiť viac

Tradičné zimné jedlá a nápoje u nás aj vo svete

Zima je obdobím, keď sa tešíme na všetky tradičné jedlá,...

Zistiť viac