Minimalistické valentínske recepty pre zaneprázdnených

Veľa ľudí Valentín neuznáva, lebo ho považuje za vymyslený a komerčný sviatok. Avšak tento sviatok siaha až do 3. storočia nášho letopočtu, keď práve rímsky kňaz Valentín sobášil zamilované páry aj napriek zákazu cisára Claudia. Kňaz bol popravený 14. februára a pred smrťou napísal milostný list dcére väzenského dozorcu, a tak vzniklo prvé valentínske prianie.
Či už Valentína oslavujete, alebo nie, či ste v páre, alebo single, stále si ho viete spríjemniť chutným jedlom. A že nemáte čas? Nevadí, prinášame vám zoznam naozaj jednoduchých receptov, ktoré zvládne každý.
Mini quiche s kozím syrom a bylinkami
Ingrediencie:
– 1 balenie lístkového cesta,
– 150 g kozieho syra,
– 3 vajcia,
– 100 ml smotany na šľahanie,
– čerstvé bylinky (rozmarín alebo tymian),
– soľ a korenie.
Postup:
1. Cesto vyložte do formičiek.
2. V miske rozmiešajte vajcia, smotanu, soľ a korenie.
3. Pridajte nadrobený kozí syr a nasekané bylinky.
4. Nalejte zmes do formičiek.
5. Pečte 20 – 25 minút na 180 °C, kým nie sú zlatisté a pevné.
Tajný tip: Kúpte si formičky s odnímateľným dnom na vybratie bez poškodenia.
Cestoviny carbonara
Ingrediencie:
– 200 g cestovín (ideálne špagety),
– 100 g slaniny,
– 2 vajcia,
– 50 g strúhaného parmezánu,
– soľ a čierne korenie.
Postup:
1. Uvarte cestoviny podľa návodu a hlavne al dente.
2. Na panvici opečte slaninu do chrumkava.
3. V miske zmiešajte vajcia, parmezán, soľ a korenie.
4. Uvarené cestoviny zmiešajte so slaninou a ihneď zalejte vaječnou zmesou.
5. Rýchlo premiešajte, aby vznikla krémová omáčka.
Tajný tip: Ak varíte pre svoju polovičku, nezabudnite kuchyňu poriadne upratať a v tom vám pomôže tento pomocník.
Valentínske toasty
Ingrediencie:
– 2 plátky toastu,
– 100 g krémového syra,
– 3 – 4 jahody,
– med podľa chuti.
Postup:
1. Opečte toasty do zlatista.
2. Na každý plátok toastu natrite krémový syr.
3. Jahody nakrájajte na tenké plátky a poukladajte na syr.
4. Pokvapkajte medom a vykrojte do srdiečkových tvarov pomocou formičky.
Tajný tip: Využiť môžete akýkoľvek typ chleba, nielen toast.
Čokoládové fondue
Ingrediencie:
– 200 g tmavej čokolády,
– 100 ml smotany na šľahanie,
– jahody, banány, maliny (alebo iné ovocie podľa chuti).
Postup:
1. Roztopte čokoládu v smotane na miernom ohni.
2. Ovocie umyte a nakrájajte na kúsky.
3. Podávajte ovocie s roztopenou čokoládou na ponáranie.
Tajný tip: Ak chcete túto vitamínovú bombu trochu odľahčiť, skúste nahradiť smotanu bezlaktózovou.
Pudingový dezert s jahodami
Ingrediencie:
– práškový vanilkový puding,
– 2 lyžice cukru,
– 500 ml mlieka,
– 500 gramov jahôd.
Postup:
1. Nechajte trochu zohriať mlieko a potom za stáleho miešania vysypte puding aj s cukrom.
2. Miešajte, až pokiaľ nezhustne.
3. Ozdobte jahodami.
Tajný tip: Puding sa dá kúpiť aj jahodový, a tak sa bude hodiť aj farebne.
Rýchly tvarohový dezert
Ingrediencie:
– 250 g tvarohu,
– 1 – 2 lyžice medu,
– 1 čajová lyžička vanilkového extraktu,
– 100 g čerstvého ovocia (jahody, maliny, čučoriedky).
Postup:
1. V miske zmiešajte tvaroh, med a vanilkový extrakt.
2. Do pohárov dajte tvarohovú zmes a navrch pridajte ovocie.
3. Ozdobte lístkami čerstvej mäty.
Tajný tip: Viete, že mätu si môžete pestovať aj na okne v kuchyni?
Ak hľadáte viac inšpirácií na varenie, s tým vám radi pomôžeme tu.
Ako sa prestať porovnávať s ostatnými a objaviť vlastnú hodnotu?
Počuli ste to už veľakrát: „Prestaňte sa porovnávať s ostatnými.“...
Zistiť viac5 ikonických žien, ktoré zmenili pohľad na ženskosť
Ženskosť znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho predstavuje dokonalý...
Zistiť viacTradičné zimné jedlá a nápoje u nás aj vo svete
Zima je obdobím, keď sa tešíme na všetky tradičné jedlá,...
Zistiť viac