Tradičné zimné jedlá a nápoje u nás aj vo svete

Zima je obdobím, keď sa tešíme na všetky tradičné jedlá, ktoré nám pripomínajú nevinné detstvo v kruhu rodiny. Tradičná zimná kuchyňa sa vyznačuje ťažkými, ale aj výživnými jedlami a nápojmi, ktoré nám pomáhajú užiť si aj chladné dni s úsmevom na tvári. Či už ide o klasické polievky, ryby, rezne alebo sladké dezerty, zima ponúka širokú paletu chutí a vôní. Poďme sa pozrieť na niektoré tradičné, ale aj exotické zimné jedlá a nápoje, ktoré si môžete vychutnať počas tohto chladného obdobia.
Tradičné slovenské zimné jedlá a nápoje
Kapustnica
Táto lahodná polievka je síce typická pre Vianoce, ale dobre padne aj počas chladných zimných mesiacov. Kapustnicu poznáme na rôzne spôsoby, niekto ju pripravuje len s kapustou a klobásou, iní ju preferujú smotanovú s údeným mäsom. Chýbať, samozrejme, nesmú sušené huby a zemiaky.
Strapačky a halušky
Obe tieto jedlá sa považujú za typicky zimné, aj keď chutia v každom ročnom období výborne. Podávať sa môžu s bryndzou, slaninou, klobáskou, kyslou kapustou, ale aj bravčovým mäsom.
Pečené mäso a dusená zelenina
V zime často siahame po ťažších a výživnejších jedlách, ako je pečené mäso s dusenou zeleninou. Sviečková alebo pečená kačica s kapustou a knedľami sú klasiky, ktoré sa na Slovensku pripravujú počas sviatkov a zimných osláv.
Varené víno
Varené víno, známe aj ako punč, je jedným z najobľúbenejších nápojov počas zimy. Tento aromatický nápoj sa pripravuje z červeného vína, ktoré sa varí spolu s rôznymi koreninami, ako sú klinčeky, škorica, pomarančová kôra a cukor. V niektorých variantoch sa do gloggu pridáva aj rum alebo brandy.
Medovina
V zimných mesiacoch, najmä počas sviatkov, sa často popíja aj medovina, ktorá je známa svojou sladkastou chuťou. Tento nápoj sa vyrába z medu a môže byť podávaný teplý alebo studený.
Chcete skúsiť niečo svetové?
Ak ste už presýtení slovenskými klasikami, objavte sviatočné jedlá obľúbené vo svete:
Veľká Británia
Tradične sa servíruje pečené morčacie mäso, ktoré býva plnené zmesou z chleba, byliniek, cibule a slaniny. K tomu sa podávajú pečené zemiaky, ružičkový kel, mrkva a, samozrejme, vianočná omáčka.
Taliansko
Na štedrovečernom stole často nechýbajú polievky ako minestrone (zeleninová polievka) alebo brodo (vývar), ktoré sú predjedlami na Vianoce. K tradičným vianočným dezertom patrí aj panettone, taliansky vianočný koláč s kandizovaným ovocím a hrozienkami.
Japonsko
V Japonsku sa Vianoce oslavujú trochu inak. Hoci to nie je tradičný sviatok, stalo sa populárnym zvykom, že Japonci si na Vianoce doprajú KFC (Kentucky Fried Chicken). Tento zvyk vznikol v 70. rokoch a odvtedy je veľmi populárny. Ďalším typickým sviatočným jedlom sú vianočné koláče, ktoré sú tradične zdobené ovocím a smotanou.
Nemecko
V Nemecku sú počas Vianoc neoddeliteľnou súčasťou jedál bratwurst (tradičné nemecké klobásy), ktoré sa pripravujú na grile a často sa podávajú s kyslou kapustou. K tomu sú veľmi obľúbené aj rôzne druhy vianočných pečív ako lebkuchen (perníky) a zimtsterne (škoricové hviezdy). Štóly, tradičné vianočné ovocné koláče, ktoré sú plnené marcipánom, hrozienkami, orechmi a korením, sú tiež veľmi obľúbené.
Nezabudnite si sviatočný stôl ozdobiť vianočnými obrúskami, lebo jedia aj oči. A či už si budete pochutnávať na slovenskom, alebo svetovom jedle, najlepšie bude chutiť a najviac zohreje v spoločnosti obľúbených ľudí. Dobrú chuť!
Ako sa prestať porovnávať s ostatnými a objaviť vlastnú hodnotu?
Počuli ste to už veľakrát: „Prestaňte sa porovnávať s ostatnými.“...
Zistiť viacMinimalistické valentínske recepty pre zaneprázdnených
Veľa ľudí Valentín neuznáva, lebo ho považuje za vymyslený a...
Zistiť viac5 ikonických žien, ktoré zmenili pohľad na ženskosť
Ženskosť znamená pre každého niečo iné. Pre niekoho predstavuje dokonalý...
Zistiť viac