Veľkonočné pokrmy našich predkov a recepty, ktoré si môžete pripraviť

Veľká noc je nielen sviatkom duchovného znovuzrodenia, ale aj obdobím, kedy sa na Slovensku tradične pripravovali jedlá symbolizujúce jar, hojnosť a nové začiatky. Mnohé z týchto pokrmov sa dedili z generácie na generáciu a aj dnes si ich môžeme pripraviť podľa receptov, ktoré nám priblížila známa etnologička Katarína Nádaská.

 

 

Pečené jahňa alebo kozľa

V minulosti bolo pečenie jahňaťa alebo kozľaťa neoddeliteľnou súčasťou veľkonočného nedeľného obeda. Toto jedlo symbolizovalo nevinnosť a nové začiatky.

Ingrediencie:

– 4 strúčiky cesnaku

– soľ, čierne korenie

– 2 lyžice bravčovej masti

– rozmarín a tymian

– 200 ml bieleho vína

Postup:

1. Mäso umyte a osušte.

2. Cesnak pretlačte, zmiešajte so soľou, korením, rozmarínom a tymianom.

3. Mäso potrite touto zmesou, polejte roztopenou masťou a nechajte aspoň 2 hodiny marinovať.

4. Vložte do pekáča, podlejte vínom a pečte pri 180 °C približne 90 minút, pričom mäso pravidelne podlievajte šťavou.

 

 

Veľkonočná baba

Tento pokrm mal rôzne varianty v závislosti od regiónu. Napríklad v Martine sa pripravovala veľkonočná baba s hubami a medvedím cesnakom.

Ingrediencie:

– 5 rožkov

– 150 ml mlieka

– 200 g oravskej slaniny

– 2 hrste sušených húb

– 5 vajec

– soľ, mleté čierne korenie

– medvedí cesnak (alebo petržlenová vňať)

Postup:

1. Huby namočte do horúcej vody na 30 minút.

2. Rožky nakrájajte na kocky a zalejte mliekom.

3. Slaninu opražte, pridajte k rožkom spolu s nasekanými hubami a žĺtkami.

4. Dochuťte soľou, korením a nasekaným medvedím cesnakom.

5. Nakoniec pridajte sneh z bielkov, premiešajte a pečte pri 180 °C asi 50 minút.

 

 

Jarná zemiaková baba

V obci Lomná bola obľúbená zemiaková baba, ktorá sa pripravovala zo surových zemiakov, majoránu a ďalších ingrediencií.

Ingrediencie:

– 1 kg surových zemiakov

– 2 vajcia

– 100 g údenej slaniny

– 2 strúčiky cesnaku

– soľ, majoránň

– čierne korenie

Postup:

1. Zemiaky ošúpte, nastrúhajte a vyžmýkajte prebytočnú vodu.

2. Pridajte vajcia, pretlačený cesnak, majorán, soľ a korenie.

3. Slaninu opražte a vmiešajte do zmesi.

4. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 60 minút, kým povrch nie je chrumkavý.

 

 

Pečivo v tvare baránka

Symbolické pečivo v tvare baránka sa pieklo v hlinených formách a bolo súčasťou sviatočného stola.

Ingrediencie:

– 300 g polohrubej múky

– 150 g cukru

– 4 vajcia

– 100 ml mlieka

– 100 ml oleja

– 1 prášok do pečiva

– vanilkový cukor

– citrónová kôra

Postup:

1. Vymiešajte žĺtky s cukrom, pridajte olej, mlieko a citrónovú kôru.

2. Prisypte múku s práškom do pečiva.

3. Nakoniec vmiešajte tuhý sneh z bielkov.

4. Pečte v hlinenej forme na baránka pri 180 °C asi 40 minút.

 

 

Calty a osúchy

Na Záhorí sa piekli calty, zatiaľ čo vo Vajnoroch boli populárne osúchy z kysnutého cesta, ktoré sa pripravovali na slano so slaninou alebo na sladko s tvarohom či kapustou.

Ingrediencie:

– 500 g polohrubej múky

– 300 ml mlieka

– 20 g droždia

– 1 lyžica cukru

– 1 vajce

– soľ

– slanina alebo tvaroh na plnku

Postup:

1. Z droždia, cukru a vlažného mlieka pripravte kvások.

2. Z múky, vajca, soli a kvásku vypracujte cesto a nechajte kysnúť.

3. Cesto rozdeľte na bochníky, naplňte slaninou alebo tvarohom a pečte pri 180 °C asi 30 minút.

 

Nezabudnite pri prestieraní stola dodať sviatočnú atmosféru krásnymi veľkonočnými obrúskami, ktoré podčiarknu výnimočnosť tohto obdobia a dotvoria príjemnú rodinnú pohodu.

 

 

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: Stolovanie tipy jedlo
Ďalšie články

Vyrobte si veľkonočné dekorácie z obalov na vajíčka

Oslávte Veľkú noc tvorivo. Vyrobte si krásne dekorácie z obalov...

Zistiť viac