Zdravé vianočné koláče, ktoré si obľúbite

Medovníky, medvedie labky, linecké pečivo, štedrák… tieto typické koláče, ktoré nájdeme každé Vianoce na stole, sú síce klasiky, ale nemali by ste chuť trochu okoreniť tradície? V našom článku vám predstavíme pár tipov na zdravé a netradičné koláčiky, ktorými určite hostí ohúrite, pretože také ešte nikde nejedli! A ako bonus budú aj zdravé.

Odber noviniek

Zanechajte svoj e-mail a odoberajte naše novinky

Zadajte platný e-mail
Pred odoslaním musíte súhlasiť

1. Netradičný medovník

Mnoho ľudí si Vianoce bez medovníka nevie ani predstaviť. Ak ste jedným z nich, tak vyskúšajte tento netradičný cuketový medovník. Okrem toho, že chutí výborne, dodá vám aj výživové hodnoty, ktoré vaše telo po tradičnej vianočnej nádielke bude potrebovať. A ak chcete, aby sa vaše deti stravovali zdravšie aj v škole, tak pre vás máme super tipy na zdravé a chutné desiate pre vaše deti.   

Ingrediencie:
400 g cukety
350 g hladkej múky
200 g trstinového cukru
30 g kakaa
200 ml mlieka
150 ml olivového oleja
3 vajcia
1 kypriaci prášok do pečiva
2 ČL škorice
práškový cukor na posypanie 

Postup:
Rúru rozohrejte na 180 °C. Vajcia vyšľahajte s trstinovým cukrom a olivovým olejom. Potom nastrúhajte cuketu, ktorú následne primiešajte do zmesi aj s múkou, kakaom, škoricou a kypriacim práškom. Prilejte mlieko a všetko dobre premiešajte. Cesto vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Cuketový medovník pečte približne 30 minút na 180 °C. Po vychladnutí ho posypte práškovým cukrom.

2. Vianočné brownies

Upiecť brownies je vždy dobrý nápad. Dokonca aj na Vianoce. Sú chutné a na sviatky sa s nimi môžete vyhrať a vyrezať ich do tvaru vianočného stromčeka. Na stôl stačí pridať pár ozdôb, vianočné obrúsky z Harmony Winter Magic kolekcie a prestieranie máte hotové!

Ingrediencie: 

200 g horkej 70 % čokolády
100 g mliečnej čokolády
250 g masla
150 g trstinového cukru
4 vajcia
175 g špaldovej múky
štipka soli

Postup:
Rúru rozohrejte na 180 °C a plech v približných rozmeroch 30 × 20 cm vymažte maslom. V hrnci na miernom stupni roztopte horkú aj mliečnu čokoládu, maslo a trstinový cukor. Zmes nechajte 5 až 10 minút vychladnúť a potom do nej po jednom pridajte vajcia. Nakoniec pridajte múku a poriadne rozmiešajte. Cesto vylejte na maslom vymazaný plech s papierom na pečenie. Brownies pečte približne 25 minút, ale už po 20 minútach ich radšej vyberte z rúry a vyskúšajte, či už nie sú akurát. To znamená, že vnútri budú vláčne.

3. Cake pops

Ak chcete byť originálna a pohostiť rodinu a priateľov niečím, čo určite na vianočnom stole nevideli, tak urobte cake pops. Príprava je jednoduchá a výsledný efekt bude určite stáť za to. A ak chcete vaše vianočné sedenie ešte viac vyšperkovať, tak si môžete z obrúska poskladať vianočný stromček

Ingrediencie:

200 g piškót
100 g krémového syra
50 g práškového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
1 PL kakaa
100 g horkej čokolády

Postup:
Najprv nastrúhajte piškóty, ktoré následne zmiešajte v miske s krémovým syrom, cukrom, vanilkovým extraktom a kakaom. Mala by vám vzniknúť hladká, ale pevná hmota. Z tejto zmesi vytvarujte malé guľôčky. Môžete ich ukladať na pracovnú dosku alebo plech. Každú guľôčku prepichnite špajdľou a vložte do mrazničky na približne 30 minút. Medzitým rozpustite horkú čokoládu a každú guľôčku do nej namočte tak, aby bola úplne pokrytá. Vrch ozdobte podľa vlastnej fantázie, môžete použiť lyofilizované ovocie, oriešky alebo sladké guľôčky. 

Doprajte svojim tradičným Vianociam trošku zmeny. Tieto koláčiky sú nielen chutné, ale budú na vašom sviatočnom stole vyzerať super! 

Pozrite si ďalšie články z tejto kategórie: tipy Vianoce recepty
Ďalšie články

Palacinky s jablkovou plnkou

Predstavte si vôňu jemných palaciniek, ktoré sa na tanieri spájajú...

Zistiť viac

Ako si vyrobiť papierového ježka? – video

Vyrobte si s deťmi jednoduchého ježka, ktorý vám rozjasní jeseň....

Zistiť viac

Ako si čo najviac užiť vianočné trhy?

Vianočné trhy sú jednou z najkrajších a najmagickejších súčastí adventného...

Zistiť viac